Checklists
Laatst gewijzigd op: 18 september 2017

Arbeidsvoorwaardengesprek

U heeft uit een aantal sollicitanten de beste kandidaat gekozen en wil diegene graag in dienst nemen? Dan wacht u nog een klus: het arbeidsvoorwaardengesprek. Meestal is dit de tweede of derde keer dat de sollicitant op gesprek komt. Gebruik deze checklist om u voor te bereiden op het arbeidsvoorwaardengesprek met de kandidaat van uw keuze.

Goede start

Ga eerst na in uw cao of er afspraken in staan over het minimale en maximale salaris voor de betreffende functie. Staan hier geen afspraken in? Stel dan vast wat de ondergrens en de bovengrens is van wat u kunt bieden. Bekijk wat mensen gemiddeld in deze functie verdienen in uw organisatie. Ook kunt u verschillende websites raadplegen om op te zoeken wat gemiddelde salarissen zijn voor deze functie.

Bedenk van tevoren hoe u ermee omgaat als de kandidaat een hoger salaris eist dan u hem kunt/wilt bieden.

Positief gesprek

Een gesprek over de arbeidsvoorwaarden mag dan een onderhandelingsgesprek zijn, houd de sfeer positief. U wilt immers deze kandidaat aannemen en u kunt ervan uitgaan dat de kandidaat ook interesse heeft in dit stadium van de sollicitatieprocedure. Het is uw doel dat niet alleen uzelf, maar ook de sollicitant tevreden naar buiten loopt.

Verwachtingen en vorig salaris

U mag de kandidaat niet vragen wat hij bij zijn huidige werkgever verdient. U mag wel vragen naar zijn indicatie wat betreft zijn salarisverwachtingen. Net zoals u zelf onderhandelingsruimte houdt, kunt u ervan uit gaan dat er nog wat valt af te dingen van het bedrag dat de kandidaat noemt.

Iedereen is anders

De ene sollicitant zal alles op alles zetten om een zo hoog mogelijk salaris te onderhandelen, terwijl een ander meteen ja zegt tegen het eerste beste aanbod. Dit hangt niet alleen af van karakter en persoonskenmerken, maar kan ook te maken hebben met hoe gewild de kandidaat is, bijvoorbeeld bij een enorme krappe arbeidsmarkt. U kunt ervan uitgaan dat kandidaten met een zeer gewild profiel weten dat ze een sterke onderhandelingspositie hebben.

Onderbouwen

Zorg ervoor dat u het aangeboden salaris goed kunt onderbouwen. Het is niet ongewoon dat een salaris in de culturele sector bijvoorbeeld aanzienlijk lager ligt dan in de zakelijke dienstverlening. Verwacht de kandidaat een hoger salaris dan u kunt bieden? Leg uit hoe dit salaris tot stand komt, of er groei mogelijk is en welke andere arbeidsvoorwaarden u de sollicitant kunt bieden.

Veel sollicitanten staren zich blind op salaris. Wijs uw kandidaat op andere voordelen zoals een goede pensioenregeling, auto van de zaak, goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals de mogelijkheid om vanuit huis te werken.

Houd wel rekening met de werkkostenregeling bij het aanbieden van secundaire arbeidsvoorwaarden.

Tijd

Zijn jullie er samen uit gekomen? Laat er dan geen gras over groeien en zorg dat u zo snel mogelijk de gemaakte afspraken op papier zet. Grote kans dat uw sollicitant met meerdere sollicitaties bezig is en ook van een andere werkgever een aanbod krijgt. Ook zal de kandidaat pas na het zetten van zijn handtekening zijn contract bij zijn huidige werkgever beëindigen. Hoe langer u doet over het opstellen van de overeenkomst, hoe later de sollicitant bij u aan de slag kan.