Nieuws
Publicatiedatum: 6 maart 2017 | Geschreven door: buromiddeldorp

Asscher maakt einde aan spookwerknemers

Werkgevers die zogenaamde spookwerknemers – werknemers die langer dan 2 jaar ziek zijn – in dienst houden om zo de betaling van een transitievergoeding te voorkomen worden gestraft met een korting op de eerder toegezegde compensatie. Vanaf 1 januari 2019 gaat het UWV de transitievergoeding die werkgevers hebben betaald aan werknemers na twee jaar loondoorbetaling bij ziekte terugbetalen. Niet alleen voor nieuwe gevallen, maar voor alle gevallen sinds de invoering van de transitievergoeding. Het betalen van dubbele lasten, loondoorbetaling en een transitievergoeding, wordt door vrijwel iedereen gezien als teveel van het goede. De compensatie is normaal gesproken even hoog als de transitievergoeding, maar voor spookwerknemers geldt dat niet.

Spookperiode
Werkgevers met spookwerknemers krijgen alleen compensatie voor de transitievergoeding aan de langdurig zieke werknemer tot en met het tweede jaar van loondoorbetaling. Dus niet voor de zogenaamde spookperiode erna – de periode dat ze nog steeds ziek zijn en geen loon meer ontvangen. Dat berichtte Minister Asscher van Sociale Zaken in antwoord op vragen van de Tweede Kamerleden Kerstens en Tanamal (PvdA). Asscher noemde de praktijken van werkgevers als HEMA, Albert Heijn en Arriva ‘helaas niet per sé verwijtbaar, maar wel onfatsoenlijk’. Normaal vraagt en krijgt een werkgever automatisch ontslag bij het UWV voor een twee jaar zieke werknemer, maar deze en andere werkgevers hielden sinds de invoering van de Wwz in 2015 werknemers na twee jaar ziekte bewust in dienst, zodat ze geen transitievergoeding hoefden uit te keren.

Eindelijk vakantiedagen uitbetalen
Het einde van de spookperiode betekent dat deze werkgevers naast de transitievergoeding ook eindelijk de vakantiedagen van de zieke medewerkers zullen moeten uitbetalen. Dit gebeurt normaal gesproken immers bij het einde van het dienstverband. Gemiddeld zal een spookwerknemer na afloop van de twee jaar ziekte minimaal zo’n vijftig vakantiedagen hebben opgespaard, uitgaand van een fulltime dienstverband. Dat komt neer op twee maanden loon waar de zieke medewerker nu op zit te wachten.